Cazare Colibita Vila Franceza pe malul lacului Colibița

Țeapa de la munte sau vacanța pe care o aștepți de jumătate de an. „Ghid de navigare” în controversata Colibița

teapa de la munte
teapa de la munte

Citeam zilele trecute un articol despre turiștii care au vizitat Colibița și care au lăsat un comentariu despre experiența provocată de acea vacanță. Într-unul dintre articole am dat peste o serie lungă de plângeri ale celor care au venit la marea de la munte Colibița cu speranțe și care au plecat de la țeapa de la munte cu păreri de rău.

Pentru unii, experiența nici nu poate fi comparată cu cea din alți munți sau alte atracții turistice din țară – atât de rea li s-a părut.

Dacă schițăm portretul Colibiței în concordanță cu mărturiile turiștilor, rămânem cu o zonă uitată complet de autorități, deci nedezvoltată corespunzător pentru un loc numit neoficial stațiune. Nu există centre de informare turistică și nici ghizi care să orienteze turiștii nou-veniți. Lacul public este mărginit de proprietăți private, rezultând că dobândești acces la apă doar dacă te cazezi la țărm sau dacă ai puțin noroc să prinzi un șezlong la pensiunile de lângă lac. Lipsa de farmacii sau magazine, numărul limitat de restaurante, dar și de activități cu care să îți umpli timpul sunt printre problemele care au răsărit în comentariile lor.  

Aceștia au identificat câteva situații realmente supărătoare, care ar trebui să ajungă în atenția persoanelor competente – sau măcar a autorităților vizate. În vreme ce înțelegem din ce furie și licență creatoare se poate naște denumirea de „țeapa de la munte”, mai suntem și de părere că omul își face experiența cu mâna lui. 

Înainte să aruncați cu pietre în noi pentru ce am spus, trebuie să clarificăm un lucru: atunci când te decizi unde vrei să îți petreci următoarea vacanță, fie că vizitezi un oraș, o stațiune sau o țară necunoscută, îți „faci temele”. 

Adică citești și culegi cât mai multe informații despre cazare. 

Adică verifici ce activități poți face în zonă. 

Adică te asiguri că ai farmacii în apropiere, că ai unde să mănânci sau că ai de unde să îți cumperi mâncare.

Chiar dacă este vorba despre o zonă splendidă și fotografiată atât de reușit, nu o poți vizita orbește, doar pentru frumusețea ei, și apoi să te plângi că nu se ridică la standardele tale. Asta face ca „țeapa de la munte” să nu satisfacă papilele gustative ale tuturor turiștilor, dar nu este ăsta un aspect comun pentru majoritatea stațiunilor de vacanță?

Cu acest prilej, o să adresăm nemulțumirile acestora și o să vă prezentăm soluții alternative la problemele identificate pentru a vă putea bucura de zona, care (faceți, vă rog, un exercițiu de imaginație) chiar merită. 

Din „țeapa de la munte” în „marea de la munte”

„Nu am găsit spațiu să ajungem la lac decât trecând pe proprietăți îngrădite până la buza lacului, am citit despre acest lucru, dar nu am crezut până nu am văzut. Ne-a luat două zile să găsim pe unde să sărim gardurile.”

Dintre toate recenziile negative la adresa locației, cea despre dificultățile ridicate de a găsi acces la lac le bate pe toate celelalte prin a fi extrem de comună. 

Este o practică obișnuită de marketing, aceea care omite unele fațete ale realității și anume faptul că poți petrece timp pe marginea lacului doar dacă te cazezi la o vilă cu deschidere spre acesta. Este trist, da. 

Aveți, pe de o parte, opțiunea de a vă caza la oricare dintre numeroasele vile din zonă și să încercați să vă negociați șederea pe marginea lacului cu răspunzătorii vilelor de la țărm sau să faceți o vizită la coada lacului, unde nu vă restricționează nimeni accesul. Pe de altă parte, se poate opta pentru o vilă la marginea lacului. 

Poate că o să trebuiască să fiți flexibili cu perioada în care vă fixați concediul, dar ar putea ajuta să începeți căutarea cu câteva luni înainte.

„Cine a dat denumirea și a anunțat prin articole gen «Marea de la munte» nu a făcut decât reclamă mincinoasă.” 

Am făcut asta. Și noi am numit-o „marea de la munte”. Și o să continuăm să o facem. 

De ce? 

Să zicem că ți se pun la dispoziție „echipamente” de plajă, adică o umbrelă și un șezlong așezat cu fața spre întinderea de apă, luminată de soarele de vară. Îți dai cu protecție solară, te întinzi pe șezlong și doar stai, privind leneș împrejurimile prin ochelarii de soare. Câteodată te mai ridici pentru a-ți scufunda în apă degetele de la picioare, ca mai apoi să te întorci pe scaunul care, acum, frige. 

Nu am spus dacă asta se întâmplă la mare sau la munte, dar, oriunde s-ar întâmpla, acestea sunt băile de soare, care, în definiție se mai numesc „a face plajă”.

Mulți turiști ajung la Colibița pentru a se bucura în liniște de vremea bună dintre munții împăduriți ai zonei. 

Deci, chiar dacă nu există nisip și valuri fac doar crengile copacilor când mai bate vântul, lacul prezintă un prilej de a te comporta puțin ca și cum ai fi la mare, în timp ce, în realitate, te afli printre munți.

lacul colibita
lacul colibita

Nu există farmacii sau magazine. 

Magazinele nu-s multe (chiar deloc), dar se găsesc două alimentare și un magazin de suveniruri (care „credem” că vă încălzește foaaarte tare).

Cât despre farmacii, da – nu există. 

Cea mai apropiată este la 25 de minute de mers cu mașina. Pentru asta recomandăm să luați cu voi în vacanță câteva medicamente de bază, cum ar fi analgezice, antiinflamatoare, antidiareice și orice alt medicament a cărui folosire o puteți anticipa. 

De asemenea, dacă aveți afecțiuni care vă pot strica vacanța și viața, în general, pregătiți-vă trusa cu medicamentele necesare ca să fiți siguri că sunteți în siguranță și că vă puteți duce până la capăt excursia.

„Dezamăgitor. Nu e indicat pentru concediu celor care locuiesc la munte”

Nu putem să aducem un contra-argument la asta… Poate doar: „Din contră, este indicat oricui.”

Dar asta ar fi doar o bătălie de opinii. 

Am cunoscut turiști veniți din celelalte zone muntoase ale țării, care au găsit la Colibița ceea ce căutau, asta fiind, în linii mari, un alt cadru, un alt aer, o altă atmosferă sau o altă imagine – în orice caz, altceva decât ce simțeau acasă.

„În 7 zile pur și simplu ne-am plictisit.”

Acum câteva luni scriam într-un articol concentrat despre ce poți face la Colibița, iar multitudinea de activități ne-a făcut pe atunci să o numim „stațiune-cameleon”. 

Dacă e să compunem o listă cu ceea ce se poate face la Colibița, aceasta ar suna astfel:

  • drumeție către Tăul Zânelor
  • navigare cu caiacul
  • pescuit
  • hidrobiciclete 
  • rafting
  • schiat
  • săniuș

… și așa mai departe.

pescuit pe lacul colibita
pescuit pe lacul colibita

Într-o altă ordine de idei, Colibița este caracterizată de atmosfera liniștită care domină natura și, de aici, de concepția generală care plutește în aer peste tot pe social media, dar și la fața locului – Colibița este „locul pentru relaxare”. 

O parte dintre turiștii care au vizitat lacul au avut în plan să se reculeagă și să scape de stresul vieții de zi cu zi. 

Ca să încheiem, dovedind de ce suntem siguri de toate acestea, uitați care sunt impresiile cu care au plecat clienții noștri de la Colibița:

„O oază de liniște chiar lângă lac, totul la superlativ.”

„O locație elegantă într-un loc de o liniște incredibilă!!”

„Cazarea, ospitalitatea, liniștea la care se adaugă natura, ne-au încărcat bateriile, ne-au umplut sufletul.”

„Dacă vrei să te relaxezi, să nu știi de nimeni și de nimic este locul ideal.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *