Neglijat de clasamentele din mass-media cu cele mai frumoase lacuri, Colibița încântă anual sute de turiști din România și din afară. Dacă încă încerci să te convingi dacă „marea de la munte” se potrivește cu gusturile tale pentru vacanțe, atunci dă-mi voie să te ajut.
Ce poți face la Colibița?
Îți plac excursiile și drumețiile – Colibița îți pune la dispoziție crestele Munților Călimani și Munților Bârgău.
Iubești sporturile pe apă – lacul Coliția este anual traversat de caiace, bărci de pescuit și hidrobiciclete.
Ești un fan al sporturilor extreme – ce zici de rafting pe râul Bistrița?
Vrei doar să ieși de sub stresul cotidian și să te relaxezi undeva unde poți sta sub soare și respira aerul curat – „plaja” dintre munți de la Colibița ar fi potrivită.
Lacul Colibița & Legende
Înconjurând cunoscutul lac cu aceeași denumire, Colibița este un sat din Bistrița-Năsăud, Transilvania, România.
Istoria spune că până în 1979, în locul lacului – cu o adâncime de peste 90 de metri – se afla satul Colibița, ai cărei locuitori au fost mutați pe dealurile din apropiere pentru amenajarea actualului lac de acumulare.
O altă poveste faimoasă, prin care se vestește calitatea aerului ozonat al satului, este cea despre o tânără bolnavă de TBC care a reușit să se însănătoșească petrecând timpul printre munții Bârgău și Călimani.
Pe lângă beneficiile aduse celor cu probleme respiratorii, aerul din zonă servește drept o terapie excelentă antistres și împotriva depresiei.
Tipuri de activități la Colibița
Drumeții montane
Cum am menționat deja, Colibița este stațiunea perfectă care permite diversificarea activităților.
Pe lângă minunata plajă dintre munți – la care o să revin mai târziu – cele mai frecvente activități de uscat din Colibița sunt excursiile, drumețiile și ciclismul montan.
Una dintre cele mai importante drumeții pe care trebuie să o faci cât ești în zonă este cea către lacul și rezervația naturală Tăul Zânelor. Importanța acesteia rezidă în frumusețea și liniștea traseului și a destinației.
Dacă te-ar interesa mai multe detalii despre traseul Barajul Colibița-Tăul Zânelor, apasă aici.

Activități pe apă
Nu se putea să avem lac fără să avem posibilitatea de a practica sporturi de apă.
Printre cele mai comune activități pe apă care au loc pe lacul Colibița sunt:
Navigarea cu caiacul.
Poate nu ai mai stat într-un caiac până acum, nu știi ce tip de caiac este mai potrivit în funcție de apă sau nu știi ce mișcare de vâslă te ajută să avansezi pe apă – dar ai vrea să faci și să știi toate acestea. Există cursuri de o zi care te pregătesc pentru plimbări liniștite cu caiacul pe lacul Colibița.
Dacă ești deja cunoscător, doar cere un caiac de la pensiunea / vila în care ești cazat (cel mai probabil îți pot pune la dispoziție unul) și pune-te pe vâslit.
Pescuitul.
Te poți bucura de aerul curat și de verdele pădurilor în timp ce prinzi un păstrăv curcubeu, un caras, un șalău sau un clean.
Hidrobiciclete, bărci cu vâsle, rafting, windsurfing și vaporașe.
Poate nu te atrage caiacul și poate nici pescuitul, dar Colibița nu te neglijează. Ai multe opțiuni pentru a-ți umple timpul cu activități și încălțările cu apă.

Colibița iarna
Cum am menționat deja, Colibița este o stațiune-cameleon, care odată cu schimbarea anotimpului, își schimbă atât farmecul, cât și lista de activități.
Te poți plimba cu sania sau poți alege ceva mai antrenant, ca schiatul la Pasul Tihuța sau la Vatra Dornei.
Activități recreative la „marea de la munte”
O vacanță la Colibița are și capacitatea de a relaxa și destresa turiștii. Până la urmă, are toate elementele necesare:
- o priveliște superbă asupra lacului și munților
- aer curat
- plaje între munți
- spa
- jacuzzi
- restaurante și păstrăvării
Unde este Colibița?
Dacă te-am convins să dai o șansă vacanței tale la bine-cunoscutul lac de acumulare și vrei să știi cum se ajunge la Colibița, atunci, fie că vii dinspre Bistrița (1), fie că vii dinspre Vatra Dornei (2), accesul se face pe DN 17.
- Dinspre Bistrița, ajuns la Prundul Bârgăului, continui pe Drumul Județean 173A.
- Dinspre Vatra Dornei, intri pe E58.